Objavil/a: vladimirmikec | 28. marca, 2024

LOV VELIKEGA MORSKEGA ČRVA

Pred desetletji, ko sem se sam začel malo bolj aktivno ukvarjati z morskim ribolovom, sem med prebiranjem takrat dostopne literature ( Josip Basioli; Sportski ribolov na Jadranu),naletel tudi na podatek, da je najboljša vaba za morske ribe veliki morski črv. Seveda me je zanimalo, kako zgleda in kje ga lahko nabavim. V ribiških trgovinah ga ni bilo za dobiti, razen čez mejo v Italiji. Takrat je bilo zelo malo celinskih ribičev, ki so poznali to vabo, še manj pa tistih, ki so ga znali sami ujeti. Hvala bogu da je bil med mojimi ribiškimi prijatelji tudi Matej (hvala ti), ki mi je nesebično odkril svoje znanje o tem, kako ujeti tega skrivnostnega prebivalca morja. Sam se seveda nisem zavedal, da jih imam cel čas tik pred nosom. Nihče jih ne vidi, saj so plašni in se skrivajo v svojem prebivališču izdolbenem v pesku. Zakaj je črv tako priljubljena vaba za ribe? Najprej zaradi tega, ker je na trnku zelo trdoživ in cel čas miga. Verjetno pa je vzrokov več in ti so : zaradi intenzivnega vonja, visoke hranljivosti njegovega mesa, bogatega z beljakovinami, njegovega mavričnega odseva, v katerem so vse možne barve in zaradi luminiscence je še vedno najboljša vaba za nočni ribolov. Verjetno gre za kombinacijo vsega naštetega. Poleg rib se bodo s črvom rade pogostile še številne druge morske živali kot so hobotnice in različni raki. Zato se tudi te vrste pogosto ujamejo na trnek, ko je na trnku kos slastnega morskega črva.

opis

Kot vsi obročasti mnogo ščetinarji je telo velikega črva razdeljeno na linearne segmente, razporejene po vzdolžni osi, kjer vsak segment predstavlja samostojni del. Pri teh črvih je telesna votlina napolnjena s tekočino, ki deluje na principu hidravlike pri premikanju mišic. Te pa povzročajo spremembe v obliki telesa; še posebej, ko se vzdolžno krčijo. S tem povzročijo silo, usmerjeno naprej in nazaj, in žival se lahko raztegne ali skrči, kar povzroči hitro premikanje. Na tak način črv valovito premika telo, kar mu tudi služi za ohranjanje konstantnega pretoka vode preko njegovih škrgic, ki so kot nastavki na vsakem členku telesa. Je vijoličasto rdeče barve z mavričnimi odsevi na straneh in trebuhu. Tisti iz mulja, ki so slabše kvalitete, so lahko celo črni. Teh se izogibajte, ker so zelo mehki in se radi trgajo.


Slika 1: Eunice aphroditois (ali gigante ) veliki morski črv

Doseže lahko dolžino največ do 4 metre in premera 3 cm. Ta vrsta črva živi na priobalnem morskem dnu od enega do nekaj deset metrov globine. Najljubša so mu dna sestavljenem iz kamnin, pomešanih z algami, peskom in muljem. Tam živi v zelo globokem rovu v obliki črke U, ki ga uporablja kot skrivališče za izogibanje plenilcem in kot zasedo za lovljenje mimoidočega plena. Prehranjuje se z mehkužci in majhnimi raki ter drugimi bentoškimi organizmi, še najraje pa z mrhovino. Plen zajema z nekakšnim žrelom na glavi; na katerem se nahajata dve roževinasti čeljusti. To življenje v ceveh je pri teh kolobarnikih privedla do evolucijskega zmanjšanja nekaterih čutnih organov. Tako je slep ima pa izredno razvit voh in zazna vse vibracije daleč naokoli. Razširjen je ob celotni obali Jadranskega morja in po vsem sredozemlju.


Slika 2: Glava velikega črva

Kako najti morskega črva

Domačini pri lovu črva uporabljajo majhne čolne na vesla in valjaste ali kvadratne škatle s steklenim dnom, ki so potrebne za opazovanje morskega dna. Isti pripomoček se uporablja za lovljenje hobotnic z ostmi. Ko skozi to okno najdejo možno prebivališče črva, ga zvabijo iz luknje z »brumanjem«. To je sestavljeno iz vrečke (gaza, ženska nogavica) napolnjene z gnijočimi, smrdečimi ribami. Ko se črv pojavi iz skrivališča, nataknejo na dolgo palico past, ki mu jo previdno predložijo pred glavo. Nato ga, ko se ujame v nastavljeno past, dvigujejo s plutovinastim plovcem na površino. Na splošno je ta postopek precej bolj zapleten, kot se zdi na prvi pogled, saj zajema precej težko držanje čolna na mestu, brez nepotrebnih vibracij, ki splašijo črva za dalj časa. Zato pa v nadaljevanju nekaj lažjih metod kako najti in ujeti črva.

Kako bomo mi poiskali prebivališče črva

Črvove luknje se razlikuje že na pogled od ostalih različno velikih in oblikovanih lukenj pod morsko površino. Te luknje so zelo vidne, posebno v jesenskih mesecih, saj so nadgrajene s sluzjo v nekakšen tulec, ki je še najbolj podoben pajčevinastemu zapredku. V tem času poteka namreč njihov razmnoževalni ciklus in zato delajo nad svojim domovanjem dolge cilindrične nastavke, ki so izdelani iz sluzi in okoliškega materiala. Drugače so črvova bivališča skoraj neopazna in nič ne kažejo, da je v njih črv. Klasično črvino najdemo na peščenem ali prodnatem območju, vendar ne popolnoma peščenem. Črv živi globoko zakopan, zato potrebuje določeno količino peska in tudi kamenja, da ta pesek trdno drži skupaj. Luknje, ki jih je lažje najti, boste iskali ob skalnih prelomnicah ali v kanjonih med skalami. Pogosto so skrite ob ali pod kamnom, ki se nahaja na prodnatem ali na peščenem predelu, zato je treba kamen previdno odstraniti. Ta kamen običajno tja potegne črv sam, kar je res neverjetno, da lahko tako majhna žival vleče včasih kamne, ki je večji od človeške pesti.. Črvova luknja je videti kot bi bila zabetonirana znotraj in okoli vhoda, kar tudi je, ker jo črv vzdržuje s svojo sluzjo. Črva na vhodu boste le redko srečali, zato ga lahko poskusite zvabiti z nečim, kot je sardelna pasta, vendar pogosto čez dan ni tako lačen, da bi planil ven in pogledal, kaj je ta dan na meniju. Na to luknjo bomo postavili past, ne da bi vedeli, ali je črv v njej ali ne. Prepričajte se, da niste našli luknje različnih vrst rakov ali školjk.

Zato vam bom zaupal preizkušeno metodo dolgoletnega lovca na črve. Prazno plastenko napolnim s slanico (tekočino iz nasoljenih sardel) in jo zmešam z morjem. Če slanice nimate lahko naredite tudi tako, da manjšo ribo, ki ste jo ujeli, daste v večjo krpo in ob postavljeni »črvolovki« močno stisnete, da izteče sok. Črv se ne more upreti tolikšni količini vonja. Samo past moramo vedno postaviti previdno, saj ne smemo priti v situacijo, da bi bila nestabilna. Na kupljenih pasteh je za ta namen manjši kovinski nosilec, ki jo drži na sami odprtini luknje, tako da črv vstopi v past takoj iz luknje. Najpogosteje bomo morali past s pomočjo kamna prilagoditi tako, da se natančno prilega v višino luknje. Čeprav so najbolj lačni črvi skoraj neustrašni in za vabo pridejo ven pol metra iz luknje, moramo past vedno nastaviti z mislijo, da so vsi črvi plašni in izbirčni. Črv se lahko ujame takoj ali šele čez uro. Seveda ne bomo čakali tako dolgo, ampak po približno 20 minutah, če ga ni na spregled, bomo past prestavili k drugi luknji. Ko se črv ujame, ga bomo jasno videli v pasti in takrat se bo do konca oprijel luknje. Sedaj pritrdimo samo še pluto ali prazno plastenko s kaveljčkom, ki bo črva počasi vlekla s svojim vzgonom iz luknje. Če bi ga sami hoteli potegniti na silo iz luknje, ga boste sigurno pretrgali.

Začetniki lova na črve se na začetku vedno soočajo s problemom iskanja luknje. Moj nasvet, najbolje poiščeš luknjo tako, da ti nekdo, ki že zna prepoznati luknjo, pokaže nekaj lukenj v živo, potem pa že veš, kako je ta videti. Iščete lahko tudi z znaki, kot so obgrizene spužve, iztrebki črvov, na kup nametane lupine školjk, narobe obrnjen večji kamen. Nato pa preiščete ozko območje s predpostavko, da je v bližini vhod. Če vam je iskanje luknje še vedno težko, lahko uporabite tudi naslednjo finto. Kos srednje debele vrvi iz jute ali konoplje pomočite v slanico in jo kot parangal potopite zvečer na dno. Pustite vrv čez noč na tem območju in drugo jutro boste videli, kako je ta vrv vlečena v smeri luknje. Črv vedno zavoha vonj sardele in potegne vrvico do vhoda (seveda jo lahko zvleče tudi rak ). Enako lahko storite s kosi namočene tkanine, rezane v trakove.


Slika 3: Črvolovka

Past za črva

Navadno je past izdelana iz kovine ali iz katerega koli tonečega materiala, v sklopu katere je mehanizem, ki deluje po sistemu pasti. Med vabo in zaklopom je vzmet ali guma, ki ob potegu vabe sprosti energijo, ki sproži past. Na ta način črv ostane ujet v past, bodisi stisnjen ali preboden z zapiralom (odvisno od tipa zapirala). Prej so bile pasti narejene izključno z vratci (zapiralo), ki so poškodovala črva. Tako poškodovan črv bi zaradi krvavitve živel veliko krajše kot cel in nedotaknjen črv. Pri nabavi ali izdelavi pasti je zato potrebno paziti na trdnost izdelave, na vzmet, ki naj ne bo premočna ali prešibka ! Zapiralo ali vratca pasti ne smejo biti pod pravim kotom, sicer se bo črv že v startu izvlekel ali pretrgal. Prav tako mora biti celoten mehanizem iz nerjavečega jekla in redno čiščen, da se ne zatika, kar bi gotovo otežilo lovljenje. Pasti lahko kupimo v večini trgovin z ribiško opremo ali pa jih naredimo kar sami, če smo veščih rok in orodja. Športni ribiči imajo po zakonu pravico do uporabe dveh pasti za lov črvov, količina ulovljenih črvov pa je neomejena.


Slika 4: črv v črvolovki

Vaba za črve

Anekdot na račun zelencev pri lovu na črva je ogromno in skoraj vse so povezane s človeškim blatom. Pač skrivnost uspeha, je izjava nekega humorista, da se črvi lovijo samo s čim zelo smrdljivim, najboljša pa je uporaba koščka človeškega blata. Vse zgodbe se tako vrtijo okoli tega, da so zelence pri lovu nagovorili, da na ta način poskusijo ujeti črva in mnogim je to tudi dejansko uspelo. Zato naj vam zaupam skrivnost, da ni boljše vabe za lovljenje črvov, kot je ribje meso, bodisi sveže ali malo usmrajeno. Če nimate rib, hitro ujemite na trnek kakšnega špara in ga narežite na kose. Uporabite lahko tudi slane sardele ali kupite kakšno manjšo ribo v ribarnici. Toda samo ribje meso ne zadostuje, saj bi ga črv hitro požrl, medtem ko je v pasti, in če bi hotel košček potegniti v luknjo, bi bil pri tem hitrejši od sprožitve pasti. Videli boste, da so črvi hitri kot strela. Zato potrebujemo nekaj za ojačitev vabe, da se lahko z roževinastimi zobmi oprime in ne more kar tako potegniti ponujenega v luknjo. V ta namen je najboljši kos blaga, ki je prepusten (zaradi vonja po ribah), a hkrati ga ni možno zlahka poškodovati. Ženske najlonske nogavice so zelo dobre ker prepuščajo vonj vabe, vendar jih črv hitro pretrga in se začne hraniti v notranjosti pasti, zato jih moramo med lovom pogosto menjati. Priporočal bi da odrežite kos kompaktnega blaga (najboljša je gaza) in vanj vstavite kos ribe. Blago dobro stisnemo okoli ribjega mesa in naredimo kroglico. Zgoraj bomo zavezali z najlonom, konce pa pustili štrleti, da jih bomo kasneje lahko zavezali na past. Velikost takšne kroglice naj bo nekoliko manjša od odprtine v pasti.

Uporabnost

Črv se uspešno se uporablja tako pri lovu z obale kot pri lovu iz čolna. Posebno radi ga uporabljajo tisti ki izvajajo doge mete z obale (surf casting) saj med izstrelitvijo in pri udarcu z vodo zaradi svoje trdnosti ne razpade ali zdrsne s trnka. Zaradi svoje fosforescentne lastnosti je zelo učinkovit pri ribolovu ponoči in v globoki vodi, kjer svetloba težko prodre. Njegova značilnost je tudi, da neprekinjeno krvavi, ko ga režemo za vabo, kar pomeni dodatno privlačnost za vse velike ribe. Najpogostejši ulovi na črva so večje orade, ugor, brancin, zobatec in vse morske ribe dna. Med uporabo, ga bomo začeli rezati od repa, saj bo na ta način ostal živ, dokler ne uporabimo delov, ki so najbližje glavi in začne močno krvaveti. Takrat je priporočljivo uporabiti ves zadnji del z glavo vred, saj bodo na to poslastico prijele tudi največje izbirčnice med ribami.

Želim vam veliko uspehov pri črvolovu ! Ko pa enkrat ujamete svojega prvega kralja med morskimi vabami in poskusite njegovo uspešnost, vam nebo žal za ves čas in trud, ki ste ga vložili v to popestritev svojega ribiškega znanja…….


Komentiraj

Kategorije