Objavil/a: vladimirmikec | 29. marca, 2024

Nekaj napotkov za muharjenje v marcu

Prvi pomladni meseci skoraj praviloma prinašajo nestabilne razmere. Vode so visoke, kalne in pomešane s snežnico, kar marsikaterega muharja odvrnejo od misli na ribolov. Res je, da višji vodostaj, mraz in letargične, otrple postrvi niso ravno privlačni pogoji za ribolov, a pravi zagrizeni muharski zanesenjaki bodo kljub temu oblekli topla oblačila, navlekli neoprenske škornje in se podali za vodo z muharico.

Seveda bodo morali pri tem malo prilagoditi tehniko ribolova razmeram na vodi. Več o tem, kaj je pri prvem spomladanskem muharjenju pomembno in na kaj je potrebno paziti, bomo povedali v nadaljevanju prispevka.

Temperatura vode

Če se temperatura vode giblje okrog 5 °C ali manj, so ribe v stanju obmrlosti in nič jih ne bo pripravilo do prijema, ker se v takšnem stanju ne prehranjujejo. Velikokrat je temu vzrok dodatna količina snežnice v glavnem toku, ki hladi vodo. V takem primeru poiščite podvodne izvire topleejše vode ali pojdite lovit v pritoke, ki so običajno toplejši od glavnega toka. V takem primeru pridejo še posebej v poštev kraški izviri, ki imajo stalno temperaturo med 7 in 10 °C.

Kje bomo iskali postrvi

Ključ do uspeha zgodaj pomladi je v zavedanju, da postrvi v reki nimajo istega obnašanja kot v kasnejših mesecih sezone. Topljenje snega in spomladanska deževja prinašajo v reko velike količine ledene vode, kar poveča njen vodostaj, hitrost in spremembo barve, to pa močno spremeni življenjske razmere za vsa živa bitja v njej. Postrvi se na te razmere odzovejo tako, da se umaknejo v globlje, mirnejše dele vodotoka, za pregrade, ki upočasnjujejo vodi tok, ali pa se umaknejo k bregu, kjer je moč toka veliko manjša. Tam ostanejo »prilepljene« v svojih skrivališčih, ker bi jim borba s hitrim vodnim tokom vzela preveč energije, že tako porabljene v času drsti.

Previden pristop do vode

Vedeti je treba, da imajo ribe veliko širše vidno polje, kot si ga ljudje lahko predstavljamo. Vidno polje v obliki stožca proti površini vode in njihov periferni vid jim dajeta veliko prednost pred plenilci, med katere spada tudi človek. Seveda ne smemo pozabiti na pobočnico, ki jih opozori na vsako neobičajno dogajanje v vodi, in ne nazadnje: na njihov voh. Že pred samim začetku muharjenja je torej pomemben pristop do vode. Pri približevanje vodi izkoristite krijte obrežnega rastja in grmovja, če pa tega ni, se pač sklonite in čimbolj pretihotapite do vode. Nekateri muharji se ribi, ki so jo videli, približajo celo po kolenih in v ta namen uporabljajo posebne silikonske kolenčnike. Torej: če vas postrv ne bo opazila, so vaše možnosti s pravilno ponujeno muho in pravilnim vodenjem, ključ do uspeha. A slednje itak velja prek vse sezone, ne samo pomladi.

Izogibajte se bredenju po vodi, saj voda veliko bolje in hitreje prenaša zvoke, ki plašijo vedno previdne postrvi.

Kdaj za vodo v mesecu marcu

Biti za vodo ob zori v je prvih dneh sezone vsaj po mojih izkušnjah nesmiselno. Na trnku bo obvisela samo kakšna vloženka, ki se še ni prilagodila, normalnim razmeram v odprti vodi. Zapomnite si, da so jutranje ure največkrat premrzle za večino postrvjih aktivnosti. Temperature se lahko v pomladanskem času prek dneva, posebno v sončnih dneh, dvignejo tudi za 10 °C, zato se površinski del vode segreje in ribe postanejo aktivne. Najboljši čas za ribolov je tam nekje med 13 in 16 uro popoldan.

Na kaj še moramo biti pozorni pred začetkom muharjenja

Opremo izbira vsak muhar po svojih željah in predvidevanjih. Zagotovo ne bomo izbrali muharico razreda #2 ali #3, če je voda motna in visoka. Razred #5 ali #6 bo ravno pravšen za vse naše potrebe na takšni vodi. Z muharico tega razreda bomo lahko lovili tako z ličinkami kot z manjšimi potezankami, če pa se okoli poldneva pričnejo ribe dvigovati za suhimi muhami, bomo lahko lovili tudi tako. Kar pa zadeva muharske vrvice in predvrvice, bomo morali imeti v tem prvem mesecu muharske sezone pripravljenih nekaj variant. Prav nam bo prišla tako plavajoča kot počasi toneča in hitro toneča muharska vrvica. Za različne tipe vode in načine muharjenja bomo uporabili različne vrvice. Pri predvrvicah lahko začnemo s standardno dolžino 3 m in premerom trnice 0,15 mm. Če med ribolovom naletimo na kakšen globlji tolmun, lahko dolžino predvrvice podaljšamo tja do 6 m v kombinaciji s plavajočo vrvico. Trnico prilagajajmo velikosti rib, ki jih pričakujemo. Poskušajte uporabljati čim močnejše trnice, da boste lahko postrv spravili čim prej do sebe.

S čim bomo lovili postrvi v marcu

V tem času, ko ne bo prav veliko dogajanja na vodni površini, čeprav bodo izletavali posamezni osebki enodnevnic, prodnic in dvokrilcev, se bomo morali osredotočiti predvsem na lov pod njo. Tam je še vedno obilica hrane za lačne postrvi, predvsem pri dnu vodotoka. Lovili bomo na težke ličinke enodnevnic, prodnic in mladoletnic na precej velikih številkah trnkov. Uporabljali bomo tudi različne potezanke, ki bodo verno posnemale male ribice, črvičke in večje žuželke, ki živijo v vodi. Prav nam bodo prišli tudi različni domišljijski posnetki, ki prav v tem času dajo največ rezultatov. Ne bomo potrebovali muharskega telovnika, nabitega z množico muharskih škatlic, polnih različnih posnetkov žuželk. Ducat najljubših ličink, nekaj mokrih posnetkov in še kakšna potezanka običajno zadošča.

Kakšne tehnike bomo uporabljali pri ličinkarjenju

Če boste lovili na jezerih ali ribnikih, potem vzemite termometer s seboj, saj lahko le z njim ugotovite, kje so predeli vode, ki so tudi do 5 °C toplejši od okolice. Nekateri od vas take terene že poznate še iz zimskih obiskov vašega lovnega področja, če je le-to bilo zamrznjeno. Tam, kjer je voda toplejša, so bile v ledu luknje, ki prav s težavo zamrznejo zaradi podzemnih izvirov tople vode, in če smo si jih zapomnili, ne bo težav. Na teh področjih so še posebno zanimivi predeli, kjer raste podvodno rastlinje, saj se tam vedno zadržuje obilo ličink, rakcev, črvičkov …, ki so potencijalna hrana postrvi in te prav rade križarijo nad takšnimi področji. Muho ponudite vzpredno s podvodnim rastlinjem in jo pustite potoniti na želeno globino, nato pa jo z zelo počasnimi, kratkimi potegi vodite nazaj proti sebi. Pri tem rahlo trzajte z vrhom muharice levo – desno ter navzgor – navzdol, občasno naredite kratek premor, da se začne muha potapljati. Običajno to spodbudi postrv k prijemu.

Na tekoči vodi uporabljate tehniko prostega plavanja muhe, angl. dead drift. Iz vode jo potegnite z Leisenringovim dvigom. To pomeni, da palico, ki smo jo ob spremljanju muhe polagoma spustili vzporedno z vodno gladino, počasi dvignemo, ko muha pride v vidno polje ribe. Dvigajoča se palica in vodni tok dvigneta muho proti površini, kar za ribo pomeni zadnjo možnost, ko jo še lahko ujame …

Svojo obteženo muho torej predložite čez tok in rahlo navzgor od predela, kjer pričakujete postrv. Pustite muhi, da potone do dna, nato pa hitro vlecite višek muharske vrvice nazaj proti sebi. Tako boste v stalnem stiku z muho, ko potuje s tokom. Bistveno je ravno to, da ohranjate ravno linijo z vabo, sicer ne bo časa za zateg ob prijemu ribe. Lok, ki ga bo na tej poti naredila muharska vrvica, bo prevelik in preden pride sunek ob zategu do postrvi, bo ta muho že izpljunila. Zato je v tem obdobju muharjenje na kratki razdalji (tam nekje od 5 do 10 metrov), veliko uspešnejše, ker imamo muharsko vrvico ves čas pod kontrolo. Pri tem vedno razmišljajte o prostoru, s katerega nameravate narediti svoj prvi met. Če ta ni optimalen glede na vaš cilj, vsekakor spremenite položaj, tako da boste na optimalnem mestu. Ne pozabite, da je ribo veliko lažje zategniti po toku navzdol, kot po toku navzgor. Pri slednjem se velikokrat primeri, da ji muho potegnemo iz gobčka ali da je riba tako slabo zapeta, da se med utrujanjem sname. Posebno je to pomembno pri lovu z obteženimi »jig« potezankami.

V tem času med muharjenjem nikoli ne spreglejte prehodov iz plitvih brzic v globino in obratno, še posebno, če se nivo vode dviguje. Takrat se največje ribe premaknejo ravno v te predele, saj jim povišan vodostaj prinaša obilico sveže hrane.

Lov s potezankami

S plavajočo muharsko vrvico, predložimo potezanko navzgor po toku nad mesto kjer predvidevamo da leži postrv, nato dvignite muharsko palico in naredite premet vrvice po toku navzgor, kar bo omogočilo vaši muhi da se potopi na željeno globino. Poteg in pavza ali pa popolnoma brez vodenja s hitrostjo, ki jo določa vodni tok, bo v teh prvih dneh zadostovalo za lačne postrvi. Ne bojte se, da bi zgrešili prijem, če boste upoštevali samo dejstvo, da ste v stalni povezavi z vašo muho. Postrvi namreč, po drsti, ne zamudijo nobenega obilnejšega obroka in se odzovejo z močnim prijemom.Pri tem dokaj neaktivnem vodenju vam bodo v pomoč že same potezanke, posebno tiste, ki so izdelane iz marabujevih peres ali mehke zajčje dlake, ker so same s svojim gibanjem materiala iz katerega so zvezane, živahne pod vodno površino. Ne pozabite tudi na različne kroglice, tako kovinske kot volframove v prednjem delu potezanke, ki bodo vašo muho hitro spravile v globino. Ne pozabite pa glavno načelo, temne muhe za oblačne dneve in kalne vode, za sončne dneve in čiste vode pa svetle, svetlikajoče potezanke.

Zaključek

Za konec pa še to: ne dovolite, da vas malo mraza ali snega odvrne od vašega najljubšega užitka za vodo. Lahko se vam namreč zgodi, da s tem zamudite največjo ribo in najboljši, če ne najlepši ribolov v svojem življenju. Veliko uspeha vam želim, ko boste v tem hladnem mesecu preizkušali svoje moči in znanje z najlepšimi predstavnicami vodnega elementa.

Želim vam dober prijem in obilo zabave za vodo!

CDC ENODNEVNICA

BELA DVOPERLNA TERMINATORKA

MARABU IZGANJALEC

ČRNA DVOPERLNA KAMENJARKA

prvi dan na krki pri Magovcu v vasi Krka


Komentiraj

Kategorije