Objavil/a: vladimirmikec | 19. julij, 2013

JESENJI LOV LIPLJENA ( tekst iz 1979 )

Uvod

Sa dolaskom jeseni sezona mušičarenja bliži se kraju. Pastrve su pretežno več u lovostaju, pa moramo mušičari svoje interese okrenuti na druge lovno zanimljive ribe. Jedna od takvih atraktivnih i zanimljivih riba je i lipljen ili “ srebrni vitez “, kako ga neki ribiči iz milja zovu. U ovo doba je u punoj kondiciji i uvjek spreman da svoju moč mjeri sa mušičarima , koji svoj ribolovni pribor još nisu spremili u zimovnik.
Jesen je doba kad su dani sve krači i hladniji, povremena kišna razdoblja zamute vode i pune riječna korita sa svježom i kisikom bogatom vodom. Ribe postanu živahne, sasvim drugčije nego u ljetno doba, kad su uglavnom tražile spas od temperatura i nesnosnih vručina, a hranile su se tek predvečer ili noču. Sve životinje pa tako i ribe se pripremaju za zimu kad če hrane biti malo a glavna značajka če biti glad. .Na veliko se hrane i lipljani.
Ako vode nisu previše mutne, odite svakako u ribolov i to u svakom vremenu i ne čekajte samo na one, sa suncem obasjane dane. Vode se nakon jesenje kiše brzo razbistre, a lipljani i ostale ribe, koje se u vrijeme mutnih voda nehotice poste, uvjek su spremne skočiti na ponuđenu hranu. Velika je vjerojatnost, da čete najljepše mušičarske trenutke doživjeti baš sada u jesen, kad je priroda obučena u bezbroj prekrasnih boja i kad ogladne i oni največi lipljani.

LIPLJAN

Dobro ga poznajete stari pa i novi mušičarski entuzijasti. Pripada velikoj obitelji Salmonida podvrste Thymallinae u koju pored Savskog ili Dunavskog lipljana i Soškog lipljana ( koji je jako sličan Savskom, samo da ima tamnije peraje ) spada još puno njegovih rođaka iste vrste.Najpoznatiji pored dunavskoga su Arktički lipljan ( Thymallus Arcticus) s nekim podvrstama kao što je Mongolska (Thymallus Brevratris) ili Azijska (Thymallus Yaluensis) i drugima koji naseljavaju neka sladkovodna jezera kao recimo jezero Kosogol u centralnoj Aziji sa imenom Kosogolski lipljan (Thymallus nigrescens).Ti lipljani su se , naravno, drugčije razvijali, pa su zato i malo drugčije konstitucije, kao na primjer ovaj na fotografiji. Tjelo imaju šire i manji su od njihovih srodnika u rijekama. Od svih vrsta po podacima največi naraste arktični lipljan., govori se o dužini oko 70cm, ali dok sam tražio vjerodostojne podatke došao sam do zaključka, da nisu baš puno veči od našeg Savskog lipljana. Naime, rekord koji sam našao iznosi 2,5kg i 61cm dužine. Pa takvih ima i kod nas, samo treba jih potražiti.
Lipljani naseljavaju pretežni dio sjeverne zemaljske poloble. Nači čemo jih u svim sladkovodnim rijekama Europe. Sjev.Azije i Sjev. Amerike.
Kod nas se love u slivu rijeke Drave (pritoci),u porečju Save i Soče. Najbolje lokacije za lov lipljana u Hrvatskoj su u ovom trenutku na rijeci Kupici i Kupi.U Sloveniji su takve destinacije rijeka Unec/Javni Zavod za Ribištvo, rijeka Idrijca/RD Idrija, rijeka Sava Bohinjka (nizvodno od sela Kamne)/ RD Bohinj/Javni zavod za ribištvo, sve do spajanja sa Savom Dolinkom /RD Bled a na samoj Savi RD Tržič. U Bosni su mu dobra mesta na Uni oko Kulen Vakufa i oko Bos. Krupe, rijeci Ribnjak…….. .
Zadržavaju se pretežito u gornjim, hladnijim djelovima rijeka, slično kao pastrve i lososi. Značajno za sve vrste i podvrste lipljana je sličan oblik tijela. Sa obje strane ploščato, ovalno i duguljasto puno više nego kod potočne pastrve. Glava je manja sa podstojnim ustima. Baš zbog takvog oblika usta lipljan ima poseban način uzimanja hrane sa površine vode. Cjelo tjelo pokrivaju velike srebrnosive ljuske, koje su nježno usađene u kožu. Tu i tamo krasi tjelo crna pjega nepravilnog oblika. Što je lipljan stariji, to više mu se bokovi oboje u zlatnu boju. Trbuh mu je svjetliji od ostalog dijela tjela. Na tamno sivim ledjima ima veliku škrlatnu pahljačastu peraju. Podsječa na perjanicu na šljemu viteza. Od tu vjerojatno proizlazi njegov nadimak “srebrni vitez” i naravno od njegove velike borbenosti. Srčano se bori sve do kraja. U tome ide tako daleko, da zna poslije ležati kao mrtav, kad ga oslobodite i pustite natrag u vodu. Dugo je potrebno da dođe opet k sebi od umora.
Ostale peraje su kod lipljana žute, crvenkaste ili sivkastocrvene boje, a repna peraja je prilično zasekana. Po njenom izgledu ga u predjelima, gdje je voda turbulentna, najlakše prepoznamo i razlikujemo od drugih riba.
Samci (mužjaci?) lipljana jako su teritorialne ribe , koje uvjek progone manje uljeze sa svog teritorija. Unatoč tome jako su socialne ribe, jer čete jih uvjek nači u grupama.Tamo gdje jedan kupi na površini insekte, sigurno su i drugi njegovi rođaci u blizini. Te skupine lipljana variraju u broju predstavnika koji se nalaze u takvom (ZDRUŽBI ) društvu. Nisu samo predstavnici jedne veličine, kao što to valja za večinu

drugih ribljih vrsta, gdje su obično u jatu samo predstavnici jedne generacije. Kod nas lipljan rijedko naraste preko kilogram težine i 50 cm dužine, pa je zbog toga ta mjera medju mušičarima najpoželjnija magična granica o kojoj sanjaju svi koji se posvečuju lovu na tu ribu.

GDJE TRAŽITI LIPLJENA U JESEN

Več sam napisao, da naseljava gornje djelove rijeka koji su još čisti. Nekad su stari ribiči rekli – “tamo gdje je lipljen, možeš vodu piti”. Danas, kad se i ribe prilagodjavaju sve večoj nečistoči voda , nažalost , nije više tako.
U ovo doba sezone nači čete jih skoro svuda. Od brzaka do mirnih predjela, na pličim mjestima pa sve do dubokih virova, tamo gdje je na dnu vegetacija i tamo gdje je samo kamenito dno. Nači čemo ga iza prepreka u vodi i više puta na potpuno otvorenom djelu vode, gdje se stalno bori sa vodenom strujom.
I gdje se najradije zadržava?
Tamo, gdje se vodena struja stisne i donosi velike količine hrane na uskom prostoru. Slično je u brzaku, jer voda okreče i diže kamenje a s time i hranu od dna, tako imaju gladni lipljeni cijelo vrijeme puno hrane kao na “tanjuru”. Takva mjesta su i plitke prodine, sve dok se ne ohlade voda i zrak. Tamo kod hranjenja lipljan nema konkurenciju brzih pastrva, a ni za hranu se nemoraju dizati deleko od dna kad se počinju dizati na površinu mali insekti. Lipljani najviše vole džepove pod iztekom brzaka, tamo gdje voda postaje dublja, osobito ako je dno tamnije ili poraščeno vegetacijom.Tamo gornji brži tok vode odlaže hranu u donji sporiji tok vode pa je tu uvjek “puni stol” hrane za lipljana.

HRANA

Sada kad znamo gdje čemo tražiti lipane, pogledajmo još sa čime se u ovom periodu hrane, da čemo znati na koju umjetnu muhu čemo jih loviti.Njihove prehrambene navike se uvijek prilagođavaju hrani koja se pojavljuje tjekom sezone /ljeta , a intenzitet hranjenja temperaturi vode i okoline. Na to morate paziti baš sada u hladnijem djelu godine.Sad se naime njegovo vrijeme hranjenja sve više pomiče prema podnevnim satovima . Lipljan nema više ni zračne hrane u izobilju, tako da se hrani pretežno ispod vodne površine. Zračna hrana, kao što su pčele, ose , mravi ,skakavci i mnogi drugi insekti su nadopunjavali njegovu ishranu. Sada je primoran preusmjeriti svoj način ishrane i svoju masu hrane traži pod vodom.To su pretežno različite nimfe vodnih insekata, kao što su nimfe jednodnevki (mayflies nymph), ličinke dvokrilaca(midges nymph), ličinke ločnica (Sedges –Caddisflies nymph)i ličinke kamenjarki (stoneflies nymph). Pored njih jim ishranu dopunjuju mali rakušci iz familije Gamarus i Azelus, mali crviči, vodni pužiči, pijavice, vodni hruštevi (hrošči ) i na kraju ribja mlađ , manje ribice, kaplji .Veči lipljani jeseni i zimi postanu u nestašici druge hrane pravi predatori (plenilci /) Baš u ovo doba se uhvati mnogo večih lipljana na potezanke koje oponašaju manje ribice ili kapiče.
Usred toplog dana može se desiti da počnu i neki manji insekti izletavati (rojiti). To su pretežno muhe veličine / napravljene, na udicama broj 16 i manjim.Svi oblici insekata se još uvjek pojavljuju, no najčešče su to žuželke iz rodova jednodnevki (Baetide), kamenjarki (mala Needle Fly)i dvokrilaca tamnije boje malih mušica (mali midževi)/crna,tamno crvena. Lipljani če brzo reagirati na pojavu tih malih letača na površini i počet če jih neumorno kupiti sa površine. Tada čete doživjeti nezaboravni jesenji lov lipljana na suhu muhu.

DUCAT MUHA ZA JESENJI LOV LIPLJANA

U ovo vrijeme čemo pretežno loviti na muhe napravljene na manje brojeve udica i pretežno če to biti nimfe.Kao što znate prvo pravilo dobrog mušičara je,da se uvjek prilagodite sa svojom muhom događanju na vodi ili ispod površine, ali ako čete imati sa sobom sljedeču kolekciju (izbor) umjetnih muha, skoro vas nebi smjela nikakva situacija na vodi dovesti u bezizlazan položaj. Kao što vidite upotrijebio sam riječ SKORO, pa i sami znate da je u ribolovu uvijek kakav AKO, drugčije nebi bilo zanimljivo. I onda koje su te muhe?
Od suhih muha preporučio bi vam sljedeče:

– Fratnikova puhovka na udici br. 16-20
– Resnica ( Needle Fly ) na udici br. 16
– Taps ( Tups Indispensable) udice br.16-20
– Kosorep ( Zulu ) udice br. 16-20
– Modrokrila zelenka ( BWO ) na udicama br. 16.18

– Slovenski šaš ( SLO Sedge )- crne i smeđe boje na udici br. 16
Vjerojatno čete si i sami nači još kojeg favorita, no za sada neka bude toliko.
Ličinki, koje su se pokazale u lovu u ovo vrijeme, ima pored ovih koje ču navesti, još nekoliko. Ali mislim da če biti za početak dovoljne sljedeče:

MRAV ( ANT )- namjerno sam je stavio među ličinke, jer čete s njima u mrzlim mjesecima loviti pretežito pod površinom vode, zato joj potrgajte višak mike, tako da jih ostane sa svake strane samo nekoliko i tako ponazarjaju nogice pa če zbog toga brže tonuti. Muhe neka budu na manjim brojevima udica – 16 i manje.

POSTRANICA ( Gamarus – Shrimp ) različitih boja,osobito su dobre ličinke oranžne boje, kao
što je svatovska odora tih malih račiča. Neka budu na manjim udicama broj 16 i 18 sa dodatkom svetlucajučeg materiala kod vezanja.

RITZ B ( kao Ajdovka, samo da ima umjesto fazana za poprsje bakrenu žičicu ), muha neka bude na 2x produženim udicama broja 16 – 20, vezana vrlo tanko.

PRINC ( Prince ) vezan na udicama br. 14 – 18 sa ili bez zlatne kuglice.

Moja najdraža muha u ovo vrijeme je moj rad, izrađena iz SLF dabinga i ponazarja maštovitu jednodnevnicu.
Napravljena je na udicama veličine od 16 – 20 sa svijetlucavim oprsjem vezanim iz svjetleče Holografske lamete. Predstavlja neke vrste atraktor ličinku. Svi, koji su lovili sa njom, su oduševljeni.
Zato opis rada sljedi:

Mikijeva SE/SLF ličinka

Udica: tiemco mod. 3761 # 16 – 20
Nit: uni sive boje # 0,8
Obtežitev (?): samo u predjelu oprsja / svinčana žičica, primjerna veličini udice
Rep: tri do pet kratkih niti flashabuja
Tjelo: SLF sivi dabing ( fini )
Leđa tjela: traka iz Holografske folije ( izrezana u obliku slova V )
Porebrano: tanka bakrena žičica – primjerna veličini udice
Oprsje: tanka bakrena žičica ( crvenkasta )
Gornja strana oprsja: poželjan broj traka iz holografske folije ( broj primjeran veličini udice )
Nogice: nekoliko fibera iz grahastog pera jerebice
Sa tom ličinkom lovite po dead drift metodi.
Več sam napisao da neki veči lipljani sa dolaskom jeseni postaju pravi predatori, zato si napravite još kakvu
manju potezanku. Meni osobno više puta se pokazao kao dobar izbor ” Volibager / Marabu ” sa zlatnom kuglicom ( Woolly Bugger/Bead-Head ) na manjim dugoleđnim udicama br. 8 – 12. Bacao sam jih normalno
kao ostale potezanke i vukao prema sebi. Te sam potezanke upotrebljavao na područjima gdje sam očekivao večeg lipljana i gdje riječni tok nije bio prejak.
Uglavnom, ako se budete držali uputa koje je davne 1930 godine napisao svjetski poznati mušičar Frank Sawyer – ponudite ribi/lipljanu nešto po obliku, veličini i boji slično prirodnoj hrani sa kojom se trenutno hrani, uspjeh nabi smio izostati.

KAKO SE LIPLJAN PREHRANJUJE

Često kad se hrani na površini vode, lipljan se diže sa dna na površinu po svaku muhu posebno.
Pošto su njegova usta smještena više ispod(?) za razliku od pastrve, njegovo je dizanje na površinu drukčije.
Među dizanjem pliva u vertikalnom položaju u odnosu sa površinom, nosom probije površinu vode i u tom položaju pokupi muhu. Male mušice i jednodnevnice neumorno če kupiti sa površine vode u pravilnim ili nepravilnim vremenskim intervalima ( obično se to dešava u toplijem djelu dana ). Ako budete dobro gledali
i to samo jednu ribu, s vremenom čete vidjeti kako si ti vremenski intervali sljede i vaša če muha biti u pravo
vrijeme na pravom mjestu. Naravno, vaša imitacija muhe mora biti što sličnija muhi koja trenutačno roji.
Svaku grešku na vašoj muhi ili na debelini predvrvice, lipljan če osjetiti i muhu ostaviti. Njegovo odklanjanje
vaše muhe znati čete po tome što če se svejedno diči do muhe, neko če vrijeme čak i plivati pod njom i zatim
se spustiti na svoje ležište.
Preostaje vam da promjenite muhu i navežete koji broj manju ili da promjenite debelinu najlona tik pred muhom. Zato pazite na izbor muharske predvrvice i na njen promjer, osobito kad je sunčano vreme. Više
puta razlozi za nezainteresiranost lipljana za našu muhu stoje sasvim drugdje. Sa svojim dolaskom i ponašanjem na lovnoj poziciji, često nehotice upozorimo lipljana na našu prisutnost. On se naravno hrani i dalje ali biti če jako oprezan i greške neče napraviti. Ako se odklanjanje muhe ponavlja, znači da vas je lipljan vidio pa vam predlažem da sa toga područja odete i vratite kakav sat kasnije.
U ljetnim mjesecima lipljani su jako selektivni uz obilje hrane.Sada su se uslovi za njih drastično promjenili.
U tim mjesecima pred zimu može glad natjerati iz sigurnog skloništa i one največe primjerke. Za njih je isto tako važna svaka hrana koja je još na razpolaganju za dopunu energijskih zaliha. Baš zato čemo u tim mjesecima lakše uloviti i veče lipljane o kojim smo mogli ljeti samo sanjati.

OPREMA

Priporučijo bi vam što lakšu/finu opremu i upotrebu što tanjih najlona. Od opreme če vam biti dovoljan štap
sa oznakom razreda AFTM 2, 3 ili 4. Jači štap kod tako prefinjenog mušičarenja, kao što je lov na lipljana, bio
bi vam nepotreban. Dužina štapa neka bude 2,50 – 2,75m iako se u poslednje vrijeme koriste nenormalno dugi mušičarski štapovi 3,20 i više…Ta dužina vam omogučava u nekim slučajevima jako potrebna duga bacanja, koja su sa kračom muharicom ( štapom ) i laganom opremom koju koristite, teško izvodljiva. Kod izbora akcije štapa predlažem paraboličnu akciju, no, to je svakako stvar vaše odluke. Ipak bi vas upozorio, da je potrebno kod štapova brze akcije paziti na iznenadni bjeg lipljana, osobito onih velikih, jer si vrlo često odtrgaju udicu iz mekih usta. A muharska vrvica? Vrvice koje su na tržištu nude više od onih starijih od prije nekoliko godina. Ali ni sada nisu sve vrvice jednako dobre. Nekoliko proizvođača upotrebljava na svojim proizvodima takozvanu AST tehnologiju ( Advanced Shooting Technology ) koja omogučava zbog korištenja nove obrade materijala ( gladak vanjski sloj muharske vrvice ), duža i tiša bacanja kod prezentacije na vodnu površinu. Povečana je i plovnost tih vrvica jer ne ulazi sitna prljavština u pore kao što se je to događalo sa starijim vrvicama a i rok trajanja jim je duži.Neke imaju garanciju od 5 i više godina protiv oštečenja na vanjskom sloju vrvice. Ovu zadnju sezonu muharenja na tom području ( barem testovi su tako pokazali ) i sam koristim jednu od najboljih vrvica. Njen proizvođač je firma Orvis sa imenom ” Wonderline
Advantage” ). Do sada je ispunila sva moja očekivanja. Leti puno brže i tiše kroz obruče, na površini vode pliva dulje vremena od prijašnjih vrvica koje sam upotrebljavao. Iz tog razloga lakše pravi premete,popravke vrvice
i kolutni met, zbog njene tanje građe nije tako osjetljiva na vodni tok i uistinu sam primjetio, da kad svaki puta po završenom ribolovu očistim vrvicu sa krpom, ne ostane na njoj skoro nikakve prljavštine. Sami morate odlučiti koju vrstu vrvice trebate, dali je to DT ili WF oblik. Prva ( DT ), konična vrvica je prefinjenija i primjerna za sve načine ribolova, sa drugom ( WF ) lakše bacate dugačke metove i bolja je u vjetrovitom vremenu. Znači, kupujte pametno i po potrebi.
O važnosti predvrvice sam več govorio ali bi dodao, da nam služe u glavnom zato, da sa svojom tankočom u zaključnom djelu prikriju povezavu naše muhe sa muharskom vrvicom. Ujedno sa svojom elastičnošču delikatno prenose energiju od vrvice do muhe, tako da se ta nježno spusti na vodnu površinu. Pošto čemo loviti pretežito na umjetne muhe navezane na jako male udice, potrebno je da su te predvrvice izbalansirane, uravnotežene, tako da predstave našu muhu što prirodnije. To mogu samo najbolje napravljene predvrvice. Jedna od tih je predvrvica firme Orvis sa imenom “Super Strong Knotles Leader”. Dužinu predvrvice možemo mijenjati sa obzirom na potrebu za vreme ribolova sa dodavanjem ili oduzimanjem vrhnjeg djela. No, ako budete lovili tamo gdje je voda čista, mirna i prozirna ( npr. Unec ), vaša predvrvica nebi smjela biti krača
od 3 m, a najtanji vrhnji dio ne krači od 50 cm. Još bolje če biti ako u takvim prilikama upotrebite za krajnji
najtanji dio predvrvice nove fluorokarbonske najlone. Njihova prednost je u tome, što je njihov indeks lomlje-
nja svjetlosti skoro jednak vodnom, što znači, da su na površini ili u vodi skoro nevidljivi. Samo se sjetite kad ste lovili, što ribama znači svjetleči trag najlona, koji kao zmija padne preko njih. U večini slučajeva ja odgo-
vor na taj pojav panični bjeg. Sada sa upotrebom fluorokarbonskog najlona toga efekta lomljenja svjetlosti nema ili je zanemarljiv. Znači, kod ribolova sa suhom muhom moramo dosta pozornosti namjeniti pravilnom konusnom obliku najlonu. Međutim, dok je kod ribolova sa ličinkom dovoljno i čak priporučljivo, da je zadnji
najtanji dio , zbog potapljanja ličinke na pravu dubinu, najdalji. Sam najrađe volim, da je njegova dužina jednaka dubini vode gdje lovim.
Kod opreme za kraj još nekoliko savjeta. Kad se budete spremali na jesenji ribolov, toplo se obucite. Jako
potrebne biti če i neoprenske čizme, ako mislite hodati po sada več ledenoj vodi. Naravno, polaroidne naočale
nesmijete zaboraviti jer če vam biti od velike pomoči.

i BISTRO BILO GDJE KUPALI SVOJE MUHE

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: